11/1/22

Regeneració energètica en el cos

 En el cos es troben els Txakres (Centres per on circula l’energia de vida).  Aquests centres, estan vinculats als òrgans i a la zona corporal on estan ubicats. A més a més, tenen relació amb la ment i les emocions. La circulació energètica fa una funció molt important en l’organisme, és essencial mantenir-la en equilibri per gaudir d’una bona salut corporal, psíquica i emocional.  Aquesta energía, recorre tot el cos i també l’envolta, per aquest motiu cal donar atenció en mantenir el bon fluxe i evitar que es formin bloquejos que puguin afectar en el benestar i la felicitat de la persona.

La tasca important a realitzar en el dia a dia, consisteix en introduir senzills hàbits que ofereixin espai a la continua regeneració, per tal que l’energia no s’estanqui i mantingui el bon funcionament que al mateix temps, manté en equilibri a tot l’organisme. Realitzar breus accions que permetin la depuració i la regeneració energètica com a rutina, és algo a incorporar a la vida quotidiana. L’energia vital que circula pels Txackres necessita trobar un camí net d’obstàcles i tensions que puguin provocar estancament en alguna àrea corporal. Si l’energia s’estanca en algun dels centres energètics, pot desequilibrar el bon funcionament dels òrgans situats en la zona, de vegades repercutint sobre l’equilibri del sistema emocional i psíquic. Al afectar internament a la persona, el desequilibri pot manifestar-se a nivell extern afectant també alguna àrea o situació de la seva vida.  L’energia vital és molt poderosa i conté aspectes meravellosos que creen un ésser humà ple de potencial. És l’energia de vida, la kundalini, l’energia sexual.


Tots els sistemes corporals estan vinculats, quan un sistema no funciona adecuadament pot crear desharmonia sobre els altres. De vegades, pot succeir que la persona es trobi amb algun altre sistema alterat com podria ser l’emocional, el psíquic o el físic i pugui repercutir alterant el fluxe de l’energia, provocant: malestars, interferències en lo material, malaties, etc… L’equilibri del sistema energètic aporta harmonia a nivell fisíc, emocional i psíquic.
Per un altre banda, si l’emocional i el mental gaudeixen d’equilibri, disminueixen les interferències sobre el sistema energètic, mantenint en actiu el seu fluxe. Els sistemes que formen l’humà van units i s’influencien els uns als altres, per això, és convenient que la persona  entri en l’espai d’autoconeixement que la condueix a trobar la integració. El moviment energètic que es produeix als Txackres, podria dir-se que té el poder de dirigir el funcionament de la persona en tots els seus nivells. 
L’energia és etèria, forma part del món subtil de l’existència. Tota persona pot percebre-la en realitat, però cal permetre que la receptivitat i la sensibilitat puguin manifestar-se per contactar amb les energies que mouen la vida d’un mateix. La dimensió energètica és molt extensa, la part racional no pot participar en la percepció energètica, però si integrar-se amb ella i aprofitar els dons positius que té  aquesta unió. Basant-se en el fet que l’energia ho mou tot, podria dir-se que en l’aparició d’un conflicte a nivell de salut o sobre una situació de la vida, caldria fer una ullada al sistema energètic. Reequilibrar els Txackres per mitjà de les diverses teràpies existents per tal de recuperar l’equilibri, produint canvis positius que es manifesten en la salut, en la matèria, etc.  Al reequilibrar-se els Txackres la persona queda lliure de interferències per sanar qualsevol aspecte de la seva vida, si els canals energètics estan en equilibri el sistema emocional i psíquic es reforçen, dissolguen moltes vegades els bloquejos físics. Les circunstàncies de la vida i la forma en que s’afronten moltes vegades, poden ser el motiu d’un desequilibri energètic. L’impacte que produeixen a nivell emocional certes experiències o situacions, afecten en el funcionament dels Txakres. Les emocions no canalitzades generalment són la base de possibles interferències sobre el fluxe de l’energia, cada Txakra es relaciona amb estats emocionals, les emocions tenen una forta influència sobre els centres energètics.
Per mantenir un bon fluxe energètic es convenient: cuidar el nivell emocional, (els pensaments que generen les emocions), donar-li atenció a la part física, realitzant exercicis tonificants assíduament. L’enfortiment de tots els nivells que formen la persona ajuda a evitar la manifestació del bloqueig energètic. Dur a terme accions com: passar temps a la natura per connectar amb lo essencial i regenerar-se, practicar exercici físic per enfortir i tonificar el cos, realitzar alguna activitat artística per desenvolupar la creativitat, cuidar la ment per mitjà d’exercicis de meditació per evitar saturar-la de pensaments negatius, permetre’s moments en gaudir d’activitats que aportin felicitat, manifestar-se des de l’espontaneïtat en certs moments, expressar-se i actuar d’acord amb el que dicta el cor...  Aquestes accions són un gran ajut per autogestionar el nivell energètic, actes del dia a dia, que faciliten la constant depuració i mantenen als Txackres en equilibri. Si la persona posa consciència sobre aquestes senzilles accions, sentirà millora en l’estat físic, l’emocional, el mental i l’energètic. Els òrgans del cos mantenen el bon funcionament sense interferències, les emocions es troben més equilibrades i la ment adquereix estats de neutralitat i relaxació.

 

      Accions que poden prendre’s per mantenir l’equilibri energètic:

©       Visitar frecuentment la natura: montanya, mar, riu... Refrescar els peus a l’aigua, descalçar-se sobre la terra, passejar…

©       Realitzar una dutxa abans d’anar a dormir (la dutxa al vespre ajuda a descansar més profundament, de tant en tant, pot realitzar-se aplicant sal o vinagre pel cos. Són 2 grans depuratius energètics!

©       Observar els pròpis límits en la interacció amb altres persones i no sobrepassar-los!

©       Crear l’hàbit de realitzar exercici físic assíduament. Quan no es disposa de temps es pot dedicar 10-15 min (un breu temps per movilitzar l’energia).

©       Dedicar uns minuts al dia per col·locar-se en posició horitzontal, tancar els ulls i descansar.

©       Realitzar activitats artístiques i terapèutiques que convidin a manifestar la creativitat i canalitzar les vivències: dansa,  pintura, escriptura, teatre, cant, música... (activitats d’expressió).

©       A la nostre llar, procurar apagar wifis, ordinadors, mòbils, etc... Abans d’anar a dormir o quan no sigui necessàri el seu ús.

©       Cuidar la dieta alimentaria. Posar consciència a l’hora de donar plaers al paladar prenent la cura de no saturar al cos de tòxics.

©       No esperar a sentir-se saturat per acudir a un professional. Buscar ajut al primer símptoma de desequilibri. 

 


Els hàbits que s’han exposat poden introduïr-se progressivament en el dia a dia, començant pels que siguin més fàcils de portar a terme segons el ritme de vida. Són hàbits que poden realitzar-se de forma senzilla i que no demanen un gran temps de dedicació. Si van desenvolupant-se diàriament, milloren notablament la qualitat de vida. La transformació d’hàbits dirigeix la persona cap a una transformació interna positiva i evolutiva.


Article extret del llibre " Les dimensions d'una Dansa"  (disponible en format pdf)

Montse Ll.